Morgenmesse i Vår Frue

Løv Mikkelsmess

Onsdag 25. september skal A Cappellissimo delta på en morgenmesse i Vår Frue kirke, hvor vi bl.a. skal presentere liturgisk materiale av Egil Hovland og Arne Rodvelt Olsen i samarbeid med organist David Scott Hamnes. Arrangementet er i tilknytning til Mikkelsmess, som opprinnelig ble feiret 29. september hvert år. I riktig gamle tider var denne dagen den tradisjonelle høsttakkefesten. Da ble innhøstede jordbruksprodukter tatt med til kirkene, og man feiret at innhøstingen var over.

I Norge var Mikkelsmess helligdag fram til 1770. Det var dagen for å hedre minnet om erkeengelen Mikael. Merket for Mikkelsmess på primstaven er som regel en vekt, et symbol som er knyttet til Mikaels viktige rolle på dommedag, hvor han i følge katolsk tradisjon var den som skulle veie menneskenes sjeler. Dermed var han nok ekstra viktig å holde seg godt inne med!

Under Mikkelsmess var det vanlig å spise grøt laget av melk, salt og byggmel. På grøten skulle det gjerne være fett og mysost, og ved siden av ble det servert kokt kjøtt. Det var vanlig å drikke kjøttkraft til. Dette høres kanskje ikke så ekslusivt ut i våre dager, men den gangen var det nok et ordentlig festmåltid! Kanskje på linje med dagens Inderøysodd i Nord-Trøndelag, eller Maultaschen i der Brühe i Sør-Tyskland? Grøten ble i hvert fall kalt Mikkelsmessegrøt, og den skulle nytes når all avling var innhøstet, buskapen var i hus og sauene var hentet ned fra fjellet. Nå kunne snøen bare komme. God Mikkelsmess!

Reklame

0 Svar to “Morgenmesse i Vår Frue”  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..
Kammerkoret A Cappellissimo tar sikte på å levere gnistrende musikalske variasjoner på hver eneste konsert.


%d bloggere liker dette: