Korlegende på besøk

carl

Lørdag 26. oktober hadde vi besøk av en levende legende innenfor norsk kormusikk, selveste Carl Høgset. I korverden er han kanskje mest kjent for å være grunnleggeren av kammerkoret Grex Vocalis, som har eksistert siden 1971 og som fortsatt er et anerkjent kor både nasjonalt og internasjonalt. Han har også hatt rollen som dirigent og musikalsk leder i Norges Ungdomskor og Den Norske Studentersangforening. Sistnevnte kor dirigerer han for øvrig igjen nå, etter mange års pause.

I følge «ryktene» startet Høgset sin korkarriere ved en ren tilfeldighet, da han ble overtalt av to kamerater til å bli med og prøvesynge for Sølvguttene. Det sies endog at han var den eneste av de tre som passerte testen, og dermed gikk startskuddet for en 20-årig «karriere» som sølvgutt. I en kort periode fra 2003 til 2004 var han også musikalsk leder for Sølvguttene.

Høgset har alltid vært spesielt interessert i fenomenet «mixed voice» eller blandingsklang, som handler om å blande brystklang og falsett. Gjennom sine hovedfagsstudier fant han en spesiell metode for å bevise at dette fenomenet var mulig, og han har etter hvert jobbet med å finne gode teknikker for å dyrke frem den riktige klangen, som er spesielt nyttig å beherske for tenorer.

På lørdag fikk A Cappellissimo ta del i noe av kunnskapen hans, og det var virkelig inspirerende! Uten å røpe for mye kan vi fortelle at utvidede nesebor, opptrukket overleppe, løftet ganeseil og dyp støtte er sentrale stikkord. Vi lærte også at det ikke alltid er samsvar mellom hvordan vi tror vi ser ut, og hvordan vi faktisk ser ut, med hensyn til gaping i både lengde- og bredderetning. Så nå er det bare å øve foran speilet til det sitter!

Reklame

0 Svar to “Korlegende på besøk”  1. Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær hvordan dine kommentardata behandles..
Kammerkoret A Cappellissimo tar sikte på å levere gnistrende musikalske variasjoner på hver eneste konsert.


%d bloggere liker dette: